در چارچوب برنامه های جشنواره فرهنگی دمشق ، اداره کل آثار باستانی و موزه های سوریه میزگردی به مناسبت یکصدمین سالگرد تأسیس موزه ملی در دمشق، در کتابخانه ملی اسد برگزار کرد.

در چارچوب برنامه های جشنواره فرهنگی دمشق ، اداره کل آثار باستانی و موزه های سوریه میزگردی به مناسبت یکصدمین سالگرد تأسیس موزه ملی در دمشق ، در کتابخانه ملی اسد برگزار نمود . دکتر محمود حمود مدیرکل آثار باستانی و موزه ها طی سخنانی در این میزگرد گفت ، پس از شکست عثمانی ها و عقب نشینی آن ها از سوریه ، تعدادی از پیشگامان فرهنگ در سال ۱۹۱۹ موزه ملی دمشق را در مدرسه العادلیه تأسیس کردند و می توان گفت تمامی اهالی دمشق از این طرح جدید استقبال و در تأسیس موزه مشارکت نمودند و آنچه را در منازل نگه می داشتند به موزه اهدا کردند تا نخستین موجودی های موزه را تشکیل دهند .  وی در ادامه افزود موزه دمشق پس از موزه قاهره ، قدیمی ترین موزه عربی می باشد . دکتر حمود سپس به مرور مراحل توسعه و گسترش موزه پرداخت و افزود نخستین نقشه آن را مهندس آیکوشار در چارچوب نقشه دمشق جدید ، تهیه نمود  . در سال ۱۹۵۰ ورودی قصر " الحیر الغربی " که در منطقه "بادیه" وجود داشت توسط هیئت باستان شناسی فرانسوی به موزه منتقل گردید . به مرور زمان سالن های دیگری به موزه افزوده شدند .  وی افزود موزه دمشق به دلیل اشیای کمیابی که در اختیار دارد که نتیجه کار صدها هیئت باستانشناسی و کاوشگری داخلی و خارجی می باشد از اهمیت بالایی برخوردار است و هم اکنون انبارها پر از تعداد زیادی اشیای باستانی می باشند که زیاد بودنشان بر اداره موزه ها سنگینی می کند . اداره کل موزه ها هم اکنون در حال بازسازی موزه می باشد .

دکتر حمود در مورد وضعیت موزه های سوریه خلال بحران گفت ، موزه تدمر به شدت مورد سرقت و تخریب قرار گرفته و تعدادی از اشیای موزه ، مفقود شده اند که به دلیل عدم ثبت و نداشتن شناسنامه ، آمار دقیقی از گمشده ها و مسروقات وجود ندارد . البته پس از آزادسازی تدمر ، برنامه علمی ثبت و مستندسازی قابل قبولی را با جدیدترین دستگاه ها و با کمک از طرف های مختلف ، اجرا کرده ایم . موزه الرقه نیز مورد تخریب گسترده و سرقت قرار گرفته و حدود ۶ هزار قطعه ثبت شده و تعداد نامشخصی اشیای ثبت نشده ، به سرقت رفته اند . در خصوص موزه دیرالزور ، با کمک ارتش توانستیم محتویات موزه را نجات دهیم و به دمشق منتقل کنیم ولی ساختمان موزه به شدت تخریب شده است .  موزه ادلب نیز مورد تعرض و سرقت قرار گرفته است . مهمترین گنجینه آثار باستانی سوریه که " آرشیو طلایی ایبلا به خط میخی " باشد در این موزه قرار داشت و نمی دانیم چه چیزهایی از این موزه به تاراج رفته است و متأسفانه اطلاعات اشیای موزه ثبت و ضبط نشده اند . همچنین موزه های معره النعمان و بُصری و دیرعطیه و افامیا و بسیاری از موزه های محلی و آثار باستانی آسیب دیده اند یا ویران شده اند . دکتر حمود در ادامه افزود علیرغم همه این شرایط ، توانسته ایم از طریق ارتباط با ریش سفیدان و بزرگان محلی ، صدها قطعه باستانی را مسترد و به موزه ملی در دمشق یا ریف دمشق منتقل کنیم . همچنین ارتش پس از آزاد سازی برخی مناطق توانسته است بسیاری از اشیای باستانی را بیابد و به ما برگرداند که آن ها را در موزه به نمایش گذاشتیم . هر چند تعداد زیادی از اشیا را از دست داده ایم ولی تاکنون حدود ۱۹۵۰۰ قطعه را از طرق مختلف مسترد کرده ایم .   

 برگرفته از روزنامه "البعث" -  شماره ۱۶۳۳۲ –  تاریخ ۱۰/۴/۲۰۱۹ م

کد خبر 1165

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =